El passat 18 de juliol es va realitzar un tast d’iniciació a la cervesa belga al Lambicus per als socis de l’Associació de la cervesa belga a Catalunya (ACBC). Tot i que molts dels assistents érem veterans de la cervesa belga, vam tenir la oportunitat de tastar varietats noves i aprendre algunes coses sobre les que ja coneixíem.

Vam fer un tast de quatre cerveses representatives dels principals estils belgues: una Witbier, una Làmbica, una Pale Ale i una Winter Warmer, acompanyades de les explicacions d’en Dani, que va preparar tot un seguit d’històries, dades i anècdotes de cada una d’elles per acompanyar i amenitzar les diferents degustacions.

L’ACBC ens va obsequiar amb uns meravellosos quaderns de degustació, on vam poder anotar les dades de cada cervesa, així com una gràfica de cadascun dels matisos de sabor de cada estil.

Vam començar la nit amb una Witbier. La marca escollida va ser la Blanche de Namur, elaborada per la Braserie du Bocq. Va ser anomenada així en honor a la filla del compte Jacq Namur, que va captivar amb la seva bellesa al rei de Suècia. Va ser premiada com la millor cervesa blanca del mon el 2009 i la millor d’Europa el 2012.

Seguidament vam tastar una Làmbica, la Oude Geuze, elaborada per la Browerij 3 Fonteinen. Les Geuze s’elaboren partir de la combinació de cerveses làmbiques de diferents anyades. En Dani també ens va explicar que l’any 2008, després d’un accident, es va perdre pràcticament tota la producció, pro amb la que es va salvar van poder elaborar un licor anomenat Armand’s Spirit, les ventes del qual van aconseguir salvar la economia de la cervesera.

Després vam poder degustar una Orval, una de les belgues més clàssiques, elaborada per la Brasserie d’Orval. Vam aprendre el significat del curiós logo de l’etiqueta, que mostra un peix amb un anell a la boca. La historia diu que la comtessa Matilde de la Toscana va perdre el seu anell de bodes a un pou, va pregar per a poder recuperar-lo, i una truita el va treure de l’aigua. En honor a aquest miracle la comtessa va construir un monestir en el que va anomenar una “vall d’or” que amb el temps va acabar convertint-se en Orval.

Vam tancar la ronda de cerveses amb la Lupulus Hibernatus, una cervesa d’hivern elaborada per la Brasserie  Les Trois Fourquets. Es tracta d’una cervesa, d’alta graduació i aromatitzada amb un toc de canyella, que tot i ser una varietat d’hivern es pot degustar tot l’any, sempre que es vulgui entrar en calor independentment del clima.

Com a sorpresa final vam poder degustar un gotet de l’Armand’s Spirit, del qual ens havia parlat abans en Dani, un aiguardent fruit del destil·lat de la cervesa làmbica de la Browerij 3 Fonteinen.

Durant la nit van sortir moltes idees per a propers tasts i activitats, ¡us animem a tots a fer-vos socis i a participar de les properes activitats de l’ACBC!

Formatge i cervesa, una bona combinació.

Gaudint del Nadal en ple mes de juliol.

 

Prenent notes, bons alumnes.