Molt cert és que com a associació el nostre interès és fomentar el coneixement de la cervesa belga a Catalunya però personalment tinc una inquietud que és la que em motiva a la redacció d’aquest article i és el donar a conèixer als lectors el que és una cervesa mes enllà de les nacionalitats, estils i tipologies; donar a conèixer els seus ingredients bàsics, processos de producció entre altres, al cap i a la fi després de promotors de la cervesa belga som predicadors de tan apassionant beguda en termes generals.

Dit això el primer seria comprendre què és una cervesa i senzillament podem dir que és una beguda alcohòlica obtinguda de la fermentació del most que s’obté del malt d’un cereal com pot ser l’ordi, el blat o el sègol a aquest suc o most se li afegeix en l’actualitat un tercer ingredient que és el llúpol tot i que en l’antiguitat es feien servir altres herbes o mescles d’elles. També podem definir-la d’acord amb la llei espanyola la qual en el seu Reial Decret 53/1995, article 2 apartat 9 la defineixo com:

Beguda resultant de la fermentació alcohòlica, mitjançant llevat seleccionat, d’un most procedent de malt d’ordi, sol o barrejat amb altres productes amilacis transformables en sucres per digestió enzimàtica, addicionat amb llúpol i / o els seus derivats i sotmès a un procés de cocció.

Però encara que sembli molt tècnic o potser a xinès per a alguns, no us preocupeu que a continuació detallarem aquest concepte pas a pas ja que no trobo millor punt de partida que la definició legal per endinsar-nos al món de la cervesa i mes quan aquesta llei és la qual regula la producció tant de cervesa industrials com les de productors artesans o de microcerveseria com alguns preferim anomenar-les.

Beguda resultant de la fermentació alcohòlica …

Es diu així al procés de fermentació que experimenta el most de la cervesa ja que durant el mateix el llevat que s’agrega genera alcohol, entre altres productes, i aquest queda dissolt en la beguda.

… Mitjançant llevat seleccionat …

La llei ho defineix així ja que com en el cas dels forners el mestre cerveser selecciona un tipus de llevat especial, en aquest cas “llevat cerveser”, i la afegeix al most de cervesa a quantitats determinades. A aquest acte d’afegir llevat també se l’anomena inocular el llevat en el món cerveser. Tot i que la llei espanyola preveu només aquest tipus de procés he de comentar que també hi ha una altra manera de generar la fermentació del most encara que ja ho comentarem en un altre article per evitar confusions.

… Un most procedent de malt d’ordi, sol o barrejat amb altres productes amilacis …

 Com en el cas dels vins al suc que s’obté en sotmetre la matèria primera, en aquest cas el malt barrejada amb aigua, se li denomina most però és important aclarir que no només pot ser d’ordi sinó també de blat o sègol entre d’altres encara que la llei espanyola només contempli el malt d’ordi. En el cas cerveser dit most conté sucres provinents del midó extret del gra.
Fa referència al fet que pot ser una barreja amb altres productes amilacis ja que per elaborar cervesa també pot emprar-se altres cereals que aportin midó com a part dels ingredients, ells pot ser el cas del blat de moro, arròs, civada etc.

… Transformables en sucres per digestió enzimàtica …

Simplement es tracta de l’obtenció dels sucres que estan presents en el midó extret del malt perquè el llevat pugui realitzar el procés de fermentat i tal transformació s’aconsegueix gràcies als enzims presents el gra de malta. Dit d’una manera més quotidiana, els enzims presents en el gra transformen en sucres el midó el qual passarà a ser aliment del llevat qui finalment ens produirà alcohol entre altres subproductes que definiran el caràcter de la nostra cervesa.

… Addicionat amb llúpol i / o els seus derivats i sotmès a un procés de cocció

Una vegada obtingut el most a aquest se li afegeix llúpol com a ingredient i es cuina per obtenir una barreja definitiva, esterilitzada i on s’hauran integrat l’aportació del gra, el llúpol i l’aigua com a ingredients quedant disposada per l’afegit del llevat.