Què trobes que hi ha un pla millor al matí d’un dissabte que fabricar cervesa belga entre amics? Això és el que els socis i sòcies de l’ACBC (Associació de la Cervesa Belga a Catalunya) vam gaudir el passat dissabte 25 de novembre a Lambicus shop.

El mestre Hèctor Velasco ja ens esperava amb l’equipament a punt per encetar la jornada, l’objectiu era fer una Pale Ale belga. Hèctor tenia preparada l’aigua escalfant-se per perdre el clor i un bon sac d’ordi maltejat belga per començar el procés de maceració.

La proporció és de 3 litres d’aigua per 1 de gra, i quan l’aigua va arribar a 68° vam començar a deixar caure l’ordi.

Hèctor ens explica com la malta en bullir allibera midó, i com s’ha de buscar el pH òptim fins que la barreja arriba a la temperatura en què cal fer una recirculació per evitar que la part inferior s’escalfi massa i es caramel·litzi.

Després de tastar el most i sabent que tenim una hora d’ebullició al davant, Hèctor ens obsequia amb una cervesa belga i un vídeo molt didàctic sobre els ingredients i el procés d’elaboració del nostre estimat líquid. Tornem a tastar el most i fàcilment observem com ha guanyat en intensitat i dolçor, just abans de re-circular el most de nou per netejar el gra d’impureses i sucres.

Ara arriba un dels moments més esperats per tots vosaltres: afegim llúpol Saaz, que aporta amargor a la nostra cervesa, i just 15 minuts abans d’aturar la cocció, afegim el llúpol que la vestirà d’aroma i gust afruitat. Un cop ben bullit el most, Hèctor ens explica com baixar la temperatura fins a portar-lo al fermentador, aproximadament a 20°.

I ara, a esperar 5 o 6 dies madurant al fermentador… de moment fa bona pinta, oi?… ben aviat la pròxima entrega…

Salut i cervesa belga!!!*